pup met veer of the golden destiny   pup met veer re

 

             


Benchtraining

Een bench, oftewel kamerkennel of hondenbox, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de pup alleen is.

Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench?

  • Uw pup zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de pup een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner!
  • Uw pup krijgt de kans niet om "rottigheid" uit te halen terwijl u weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer u zeker weet dat uw pup zich niet tegoed zal doen aan uw bankstel of uw vloerbedekking!
  • Wanneer uw pup nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch "droog" blijft terwijl u weg bent (ook 's nachts!). Een pup zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Alleen in uiterste nood (en zo lang blijft u natuurlijk niet weg) zal de pup in zijn eigen bench plassen of poepen. Niet alleen scheelt u dit een hoop dweilen; het is ook belangrijk dat het proces waarin het een gewoonte wordt om alleen buiten te plassen en te poepen niet te doorbreken. Ideaal bij de zindelijkheidstraining van een puppy.
  •  Mocht u weg gaan doe dan de radio zachtjes aan zodat de hond niet reageerd op buiten geluiden.(eventueel het gordijn dicht).

Voordat u de pup in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de pup de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de pup de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench legt u een vachtje of iets dergelijks, zodat de ondergrond  aangenaam is om op te liggen.

Is de pup eenmaal zover, dan gaat u door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de pup wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan tilt u de pup rustig naar zijn bench. Als de pup in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloont u de pup door hem een paar voerbrokjes in de bench te geven. 

Is de pup zover, dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit u als de pup gaat slapen voor een tijdje het deurtje. U geeft hem hierbij de eerste keer weer een paar voerbrokjes. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht uw pup nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de pup onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de pup zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van u en dat is precies waar hij om vraagt. Zodra de pup stil is, ook al is het maar even, gaat u op dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de pup direkt gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.


Pas wanneer de pup rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u (eerst voor korte tijd) weggaat, sluit u de pup op in de bench. Zorg dat de pup zijn behoeftes heeft gedaan, doe een paar voerbrokjes in de bench en doe het deurtje dicht.

Een extraatje om de pup zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg een paar hondenbrokjes achterin de bench, op een moment dat de pup de bench in moet

 De pup zal zo het onaangename met het aangename associeren en op een gegeven moment als u voerbrokjes in de bench gooit hij er uit zich zelf in loopt.

Misschien denkt u, als u dit verhaal gelezen heeft, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kunt u de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat u de pup echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw pup nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de pup probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. U mag de pup daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)! Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de pup als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen. De bench moet juist een plek zijn waar de pup zich rustig terug kan trekken.

Tenslotte: laat een hond NOOIT de halsband om in de bench: wanneer de hond door allerlei rare bewegingen met de halsband ergens achter blijft haken, kan hij stikken! HOME 4-4-2019

bert vlaanderen

Copyright © 2000-2021 All Rights Reserved.