top li  of the golden destiny   top re

TRIMMEN

van de oren

Een ongetrimde golden retriever

Een getrimde golden retriever

Tot slot moeten de oren worden bijgewerkt. Maar als de hond het duidelijk zat is en kregelig wordt, mag het ook de volgende dag gebeuren. Er groeien heel wat haren op de aanzet van de oorflappen en het enige dat u hoeft te doen is het iets te fatsoeneren. Gebruik hiervoor de effileerschaar. Duw de schaar in opwaartse richting in de vacht en knip slechts twee of drie keer voordat u de plek kamt en kijkt hoe het effect is. Denk eraan dat u erop uit bent de hond er normaal verzorgd te laten uitzien; er mag niets overdrevens aan zijn. Gebruik de kappersschaar om de haren van de randen van de oorflappen bij te knippen. Let er wel op dat u niet te diep in de vacht knipt, want dan worden de randen rafelig. Het moet er natuurlijk uitzien, dus het enige dat verwijderd moet worden zijn de langere haarpunten die uitsteken.

Als de haren in de binnenkant van het oor worden bijgewerkt, moet u oppassen dat u niet in het dubbele flapje knipt dat zich aan de buitenzijde van de ooraanzet bevindt. Als u dat onverhoopt toch een keer is overkomen, zal de hond het trimmen verder als een zeer onaangename handeling beschouwen. Het haar achter de oren moet met de effileerschaar zeer kort worden gehouden.

Gebruik de efflileerschaar voor
de bovenkant van de oren.
De oorranden worden afgewerkt
met een kappersschaar.
Het haar direct achter de oren wordt
eveneens met de effileerschaar uitgedund.

Een mooi verzorgd hoofd.

Beweeg u tijdens de trimbeurten heel kalm en vriendelijk. Probeer heel zelfverzekerd te zijn, ook al voelt u het tegendeel. Uw stemming slaat namelijk gemakkelijk op de hond over. Het is heel moeilijk om een hond te trimmen die er bang voor is (dat gebeurt vaak met jonge honden of pups). Ik begin met trimmen als mijn puppy's ongeveer vijf maanden oud zijn. Op dat moment valt er nog weinig te doen aan de vacht, maar ik doe het om ze er al vroeg kennis mee te laten maken. Ze moeten wennen aan het geluid van de schaar en bovenal moeten ze leren om stil te staan als ik dat van ze verlang.

Gelukkig is het zo dat de meeste golden retrievers dol zijn op iedere aandacht die ze krijgen en trimmen beschouwen ze meestal als een positief soort aandacht.

Donker gekleurde goldens zijn moeilijker te trimmen dan lichte, omdat als per ongeluk de bovenvacht wordt verwijderd, de lichte ondervacht zichtbaar wordt. Zo ontstaan ongewenste kleurverschillen. Daarom is het toch al verstandig om het trimmen eerst te oefenen op een hond die niet geshowd wordt. Heeft u zo'n hond niet zelf, misschien kunt u dan die van een vriend of kennis "lenen" voor dit doel. Trim in ieder geval altijd eest de kant van de hond die tijdens de keuring van de keurmeester afgewend is.

Het is een bijzonder goed idee om uw hond voor een lange spiegel te trimmen. Dan ziet u precies wat de keurmeester ziet. Naarmate u meer en meer greep op het trimmen krijgt, vindt u zelf ook allerlei handigheidjes uit. U leert al snel dat de hoeking van de opperarm beter lijkt als u het haar op het borstbeen iets langer laat. Ik zeg er wel meteen bij dat het een illusie is, omdat de keurmeester die een knip voor zijn neus waard is toch wel door dit deskundige trimwerk heen ziet. Maar het is het proberen waard!

Uw hond ziet er het allerbeste uit als hij vaak wordt getrimd U hoeft hem dan ook niet steeds een "grote beurt" te geven. Zo blijft het trimmen ook voor u plezierig, omdat het veel leuker is om een hond steeds alleen maar te hoeven bijwerken dan een groep showhonden vanuit het niets een volledige trimbeurt te moeten geven.

Moeten golden retrievers die niet geshowd worden toch worden getrimd?

Ik geloof dat alle golden retrievers er beter uitzien als ze getrimd zijn en dat ze zich ook beter voelen. Vooral bij warm weer is een goed verzorgde vacht ongetwijfeld nuttig!

bert  vlaanderen