pup met veer of the golden destiny   pup met veer re

 


 

Uw eigen huisdieren Ehbo tips

Wij vinden het welzijn van huisdieren uiterst belangrijk. Daarom geven we deze tips met veel voorkomende problemen, kwaaltjes en ongelukjes. Zodat u weet wat u moet doen als uw huisdier plotseling iets naars overkomt. Met de onderstaande tips kunt u bij de meest voorkomende problemen eerste hulp bieden. Het is niet de bedoeling dat u naar aanleiding hiervan zelf zieke dieren gaat behandelen. Een verwijzing naar de dierenarts is in de meeste gevallen noodzakelijk! U kunt uw dier alleen eerste hulp bieden en vaak de pijn verzachten tot u bij de dierenarts bent. Is er echt iets aan de hand en moet uw hond naar de dierenarts dan kunnen de kosten voor de behandeling aardig oplopen. U kunt Uw huisdier verzekeren bij de Dier & Zorg Dierenverzekering. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
We hebben de veel voorkomende ongelukken voor u verzameld en geven u tips om EHBO te verlenen. Natuurlijk kunnen we niet alle mogelijke ongelukken behandelen. En onthoudt altijd: bij twijfel direct naar de dierenarts, ga niet zelf dokteren!

Iets scherps in de poot

Heeft uw hond in iets scherps getrapt, haal het uitstekende scherfje of doorntje er dan meteen uit. Behandel de poot een paar dagen met een sodabadje. Is het scherpe voorwerp eenmaal diep in de poot gedrongen dan sluit de eeltlaag zich daarboven. Alleen door de tenen te vergelijken of door op de tenen te drukken, merkt u dat er iets aan de hand is. Lukt het niet om het scherpe voorwerp eenvoudig te verwijderen, ga dan niet peuteren. Alleen de dierenarts kan dan het scherpe voorwerp verwijderen.

Verbranding

Zwaait uw huisdier met zijn staart bijvoorbeeld een brandende kaars om, doof het vuur dan zo snel mogelijk met een handdoek of een deken en houd de verbrande plek minstens vijf minuten onder de koude kraan. Dat moet ook als de hond heet water over zich heen krijgt. Bij ernstige verbranding moet u minimaal 15 minuten koelen met koud water. De verbrande plek moet u goed koelen, maar zorg dat de hond verder warm blijft. Doe verder zelf niets, maar ga meteen naar de dierenarts!

Verf aan de vacht

Is uw hond tegen de pasgeverfde deur gelopen, maak dan de vacht schoon met een beetje terpentine, daarna met een sopje van speciale zeep (T-pol, verkrijgbaar bij de dierenarts) en spoel tot slot na met water. Lukt dit niet dan kunt u eventueel het stukje vacht afknippen. Voorkom dat het dier zich likt als er nog terpentine of verf aan de vacht zit. Maak de vacht dus goed schoon.

Poot tussen de deur

Loopt uw hond gewoon verder nadat hij met zijn poot klem tussen de deur zat, dan hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Maar als uw huisdier kreupel blijft lopen, kunt u de poot beter even door de dierenarts laten controleren. Zeker bij een jong dier, waarbij de botjes nog zacht zijn en er eerder kans is op beschadiging.

En doorgeslikte knoop

Merkt u dat uw hond een kraal, knoop, rubber balletje of steen heeft doorgeslikt, houdt dan goed in de gaten of het voorwerp binnen twee dagen met de ontlasting meekomt. Overleg bij twijfel met uw dierenarts. Bij het doorslikken van grote voorwerpen, als het dier gaat braken of hevig perst op ontlasting moet u direct naar de dierenarts.

Doorgegroeide teennagels

Van de vijf nagels per voorpoot raken er maar vier de grond. De vijfde slijt dus niet en als de hond hem niet regelmatig afbijt, kan hij in het vlees groeien en een ontsteking veroorzaken. Houd deze nagel daarom kort. Vraag uw dierenarts om het een keer voor te doen, dan weet u precies hoe het moet. De achterpootnagels kan hij ook afbijten, maar als de voorpootnagels te lang worden, moet u een handje helpen.

Een wesp gevangen

Honden zijn uitstekende vliegenvangers. Maar wat nu als ze per ongeluk een wesp hebben gevangen? Haal de angel uit de steek en leg er koude lappen tegen om de pijn te verminderen. Bij een steek in de tong of de keel moet u snel naar de dierenarts. Als het dier allergisch reageert – hij krijgt bijvoorbeeld bultjes of er ontstaat een grote bult rondom de steekplek – ga dan ook naar de dierenarts.

Hinkepoot

Loopt een hond mank dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn.

Heeft het dier zijn poot verstuikt dan kan hij er nog wel op lopen. Het gewricht is wat dik en het dier heeft geen temperatuurverhoging. Wacht het even af en probeer uw dier rust te geven. Eventueel kunt u het gewricht twee keer daags 10 minuten met een koude doek of een doek met ijs erin behandelen. Volgt er geen verbetering, ga dan naar de dierenarts.

Heeft het dier wel verhoging, dan kan er een ontsteking in het gewricht zitten en moet de dierenarts er snel naar kijken.

Signaleert u een abnormale beweeglijkheid in de poot op de plaats waar geen gewricht zit, dan is de poot gebroken. Het dier kan er niet op staan, de poot bungelt. Draag het dier in een mand of een doek naar de dierenarts. Zorg in ieder geval dat de poot niet belast wordt.

Diaree

Ontdekt u dat uw hond last heeft van diarree, dan heeft het lichaam te weinig vocht uit het voedsel opgenomen en de ontlasting is dan te dun. Het dier heeft rust en warmte nodig. Zorg er voor dat uw dier niet te veel ineens drinkt maar regelmatig kleine hoeveelheden water of bouillon. U kunt 4 tot 6 keer per dag lichte verteerbare dingen voeren zoals rijst, kipfilet of witbrood. Gaat dit goed dan kunt u weer kleine porties normaal voedsel geven. Blijft het dier diarree houden of verergeren de klachten of is uw hond in slechte conditie, ga dan direct naar de dierenarts.

Gesnoept uit het gootsteenkastje

Honden drinken weleens uit een bak sop, likken gemorst schuurpoeder of nemen een slok chloor of terpentine.

Bij sop en schuurpoeder moet u het dier zo snel mogelijk laten braken; dat kunt u opwekken door het dier een klein beetje zout water (niet te veel) te laten drinken of door een beetje zout achter op de tong te doen. Heeft uw hond chloor of terpentine naar binnen gekregen, dan kunt u hem beter niet laten braken, omdat de gevaarlijke stof dan twee keer zijn slokdarm passeert. Ga direct met spoed naar de dierenarts en laat de maag leegpompen. Neem, indien mogelijk, de verpakking mee van het product dat het dier heeft binnengekregen.

De oren

Vooral bij rassen met hangende oren, en waar veel haar in de oren groeit, moeten de oren regelmatig schoongemaakt worden. Vraag uw dierenarts dit een keer voor te doen. Is de huid in het oor rood met jeuk dan heeft uw dier een oorirritatie. Vraag uw dierenarts naar een oorcleaner die het oorsmeer en het vuil oplossen. Ga in geen geval met een wattenstokje de gehoorgang in. Het vuil wordt dan naar binnen gedrukt en is later moeilijk te verwijderen. Een rood oor kan oorontsteking zijn. Ga dan naar de dierenarts.

Een wond aan het oor bloedt meestal heel erg. Bind een schone theedoek om de hals van uw huisdier om het ergste bloed op te vangen. Doe een steriel gaasje op de wond en trek over het oor een sok, waarvan uw het teenstuk hebt afgeknipt. Ga daarna zo vlug mogelijk naar de dierenarts om de wond te laten behandelen.

Teken

Signaleert u een teek bij uw huisdier? Er zijn tegenwoordig handige teekpennen verkrijgbaar waarmee u de teek gemakkelijk kunt verwijderen. Vraag bij uw dierenarts naar deze teekpennen. Verdoof de teek niet met bijvoorbeeld alcohol. U loopt het risico dat de teek z’n maaginhoud braakt in de wond/steekkanaal waardoor uw huisdier ziek kan worden. In Nederland zijn teken meestal niet gevaarlijk, maar in het buitenland wel, omdat ze daar verschillende ziekten kunnen overbrengen. Raadpleeg daarom uw dierenarts, voordat u met uw dier naar het buitenland gaat. Er zijn speciale teekbanden verkrijgbaar. Uw dier kan ook apart tegen teken gevaccineerd worden.

Vlooien

Iedere hond heeft er weleens last van. De vlooien veroorzaken vaak ernstige jeuk en krabben bij uw dier.

De meest voorkomende middelen tegen vlooien zijn een vlooienspray, -poeder of druppels in de nek. Zo zijn de vlooien en eitjes van de vlooien te voorkomen en/of te bestrijden. Heeft uw hond vlooien dan moet hem eerst grondig wassen met een insectendodende shampoo. Vergeet niet de favoriete ligplaatsen van uw dier te stofzuigen en te behandelen met een speciale antivlooien omgevings-spray. Zo kunnen er namelijk geen nieuwe vlooien meer op uw dier komen. Uw dierenarts kan u adviseren welk middel het beste voor uw huisdier voldoet. Als u vlooien ziet op uw dier bent u eigenlijk te laat. De vraag is niet of uw huisdier behandeld moet worden, maar wanneer. Schrijf daarom op de kalender wanneer de volgende behandeling moet plaatsvinden.

Wormen

Honden kunnen er last van hebben. Lintwormen worden vaak overgebracht door vlooien. Daarom is het belangrijk dat vlooien goed bestreden worden.
Van de lintworm zie je vaak niets. Soms zijn ze te zien aan de anus of in de ontlasting, of op plaatsen waar de hond vaak ligt. De wormen lijken op een rijstkorrel.
U moet bij besmetting van uw dier naar de dierenarts gaan. Daar krijgt u voor uw dier een wormkuur mee met verder advies voor behandeling. Verder is er de spoelworm. Deze lijkt meer op een sliert. Deze worm zie je vaak pas op het moment dat ze uitgebraakt worden. Door opname van de eitjes via de grond kunnen mensen en vooral kinderen ook besmet raken. Bijvoorbeeld door onvoldoende hygiëne na het spelen in de zandbak, het werken in de tuin of het plantsoen. Een snelle behandeling is daarom aan te raden. Om besmetting te voorkomen moet u uw hond minimaal tweemaal per jaar ontwormen met een bij de dierenarts verkrijgbare wormenkuur. Noteer in het dierenpaspoort of vaccinatieboekje wanneer uw hond voor het laatst ontwormd is.

 

back 2

bert vlaanderen

Copyright © 2000-2023 All Rights Reserved.