pup met veer of the golden destiny   pup met veer re


Diarree bij de hond

diaree

 

Oorzaken van diarree bij de hond

Er zijn meerdere redenen voor het ontstaan van diarree bij honden. De meest voorkomende zijn:

·  Het opeten van iets wat niet goed verdragen wordt

·  (te snel) veranderen van voer of een niet goed verteerbaar voer

·  Een virus zoals coronavirus, of het parvovirus

·  Wormen

·  Voedselovergevoeligheid en/of voedselallergie

·  flagellaten zoals giardia

Voer als oorzaak

De meest voorkomende oorzaak is voerverandering. De meeste honden kunnen slecht tegen een sneller overgang van voer. Dit kan leiden tot enkele dagen diarree. Als je over wilt schakelen naar andere brok of een ander merk is het raadzaam om dit geleidelijk te doen over 4 dagen.

Net als bij mensen hebben honden ook voedingsallergieën en voedselintoleranties. Het kan dus zijn dat je hond diarree krijgt van een bepaald bestanddeel in de voeding. Het kan zijn dat de hond ook klachten krijgt zoals braken, jeuk en een slechte vacht. Veel honden zijn gevoelig voor maïs en tarwe. Er zijn verschillende hypoallergene brokken op de markt, neem een kijkje op de voer vergelijking schema voor een kwalitatieve brok.

Een virus als oorzaak

Als gevolg van een besmetting met een virus kunnen diarree en braken optreden. Als een virus de oorzaak is van diarree blijft dit meestal niet beperkt tot 1 hond. Een virus gaat vaak gepaard met een verhoogde temperatuur. Hierdoor kan de hond wat slomer zijn en gaat de diarree vaak gepaard met braken. Het meest voorkomende virus is het coronavirus. Dit geeft vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging. Het parvrovirus komt gelukkig steeds minder voor, volwassen honden maar vooral puppy's kunnen hier aan dood gaan. Het parvo virus wordt vooral ondekt bij puppies die van broodfokkers komen uit Belgie en Noordbrabant. Lees meer over broodfokkers hier. 20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia. Vooral honden die bij een hondenfokker wonen of vandaan komen of die in een asiel of pension verblijven kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken.Gardia wordt vaak over het hoofd gezien. Wanneer je hond een langere tijd diarree heeft ondanks voerveranderingen en medicijnen, kun het beste naar de dierenarts gaat voor een bloed of ontlasting onderzoek.

Wormen als oorzaak

Diarree kan ook veroorzaakt worden door wormen zoals lintwormen en spoelwormen. Pas op want deze wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Het is daarom van belang dat je je hond meerder malen per jaar laat ontwormen.

Behandeling van diarree

Als je hond last heeft van diarree is het belangrijk dat hij genoeg drinkt , door de diarree verliest de hond namelijk veel vocht. Als je hond moeite heeft met drinken kun je hem kippen bouillon geven. Als de diarree samen gaat met braken is de kans op uitdroging groter. Uitdroging kun je herkennen door de nekvel iets op te lichten, als de huidplooi overeind blijst staan dan is de hond uitgedroogd. Ga dan direct naar de dierenarts. Ook als je hond temperatuur verhoging heeft en de diarree blijft langer dan 2 dagen aanhouden is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

Als de hond wel levendig blijft en niet braakt, kun je het een paar dagen aanzien. Het is verstandig om licht verteerbaar eten te geven in kleine hoeveelheden verdeeld over de dag, zoals gekookte kip, beschuit, witbrood of brinta aangemaakt met water. Het is niet erg als de hond een dag eten overslaat. Bij pups mag dit echter niet te lang duren. Een eenvoudig stopmiddel gecombineerd met het dieet is ook een optie. Als je vermoedt dat je hond wormen heeft is een wormkuur meestal voldoende om de hond te helpen

back 2

bert vlaanderen

Copyright © 2000-2023 All Rights Reserved.