pup met veer of the golden destiny   pup met veer re

 Rasstandaard van de Golden Retriever

 

Het ras is oorspronkelijk vanuit Groot-Brittannië afkomstig. Een romantisch verhaal doet de ronde dat Sir Dudley Marjoribanks, de latere Lord Tweedmouth, in 1868 een groep Russische circushonden gekocht zou hebben en ze hebben opgeleid tot jachthonden. Zoals vele mooie verhalen is inmiddels bewezen dat dit niet correct is. Pas in 1952 kwam de waarheid aan het licht via de archieven van de Lord waarin men de kennelgegevens heeft teruggevonden. Het zou kunnen dat er in 1868 een circushond is aangekocht, maar die blijkt nooit gebruikt te zijn voor de fok. In 1865 kocht Lord Tweedmouth in Brighton een eerste GELE retriever met de naam NOUS (= Grieks voor wijsheid). Tot dan kende men wel zwarte retrievers, de voorouders van de huidige Flat Coated retriever. Af en toe kwam uit zo’n nest een gele pup voort. Zo’n pup was wellicht Nous. Enkele jaren later kocht de Lord Belle, een Tweed Waterspaniel (ook Ladykirk-ras genoemd). Deze honden zijn inmiddels uitgestorven. Zij kwamen voor aan de rivier de Tweed op de grens tussen Engeland en Schotland. Ze waren een soort spaniel met uitstekende zwemcapaciteiten en een soms krullende, leverkleurige vacht.

Uit het koppel Nous x Belle werden in 1868 vier gele pups geboren: Crocus, Ada, Primrose en Cowslip. Zij vormen de oorsprong van het Golden Retriever ras. Primrose en Cowslip bleven op het landgoed Guisachan terwijl Ada de eerste van de Ilchester-lijn zou worden.

Het viel onmiddellijk op dat deze honden zeer behendig waren in het apporteren van het wild nadat het geschoten was. Door de grotere draagkracht die de geweren intussen gekregen hadden, was hier op de Engelse jachtvelden een sterke behoefte aan ontstaan. De Setters, Pointers en Spaniels die men tot toen gebruikte, waren minder geschikt om aangeschoten wild op grote afstand of in het water op te zoeken. Zij hadden een hond nodig met een goede neus, een grote intelligentie, een goed herinneringsvermogen, een ijzersterke conditie en een goede apporteerlust. Koppel dit aan de natuurlijke rust en steadyness die noodzakelijk is om te wachten tot het wild geschoten is, en je hebt een Golden.

vooraleer het zover was, werd nog verder erfelijk materiaal ingebracht van Tweedhonden, zwarte retrievers en minstens één bloedhond. Geleidelijk aan kwam men ertoe raszuivere gele pups te fokkenIn het begin van de vorige eeuw werden de honden als "Gele" retriever geïntroduceerd. Via twee kleindochters van een op Guisachan gefokte teef Lady, werd de basis gelegd van de Culham-kennel waarvan 99% van de huidige goldens schijnen af te stammen.

De afgelopen 100 jaar heeft de Golden een hele weg afgelegd. Door zijn vriendelijk karakter en zijn enorme will to please heeft het ras het hart van duizenden mensen veroverd. In zijn thuisland werd het één van de topjachthonden die door apporteerlust en handelbaarheid prima werk leverde. Gaandeweg werd de Golden ook op het vasteland geïntroduceer, eerst in Scandinavië en Nederland en later pas in België.

Wie een lieve huisgenoot wil, zal er meteen een vriend bij hebben voor het leven. Besef echter waar deze vriend vandaan komt. Hij is en blijft een actieve werkhond. Sluit hem dus geen 24 uur per dag op in een kennel Deze hond heeft de genen om iets te doen. Geef hem daartoe de kans en je krijgt zijn levenslange dankbaarheid.

back 2

bert vlaanderen

Copyright © 2000-2023 All Rights Reserved.