pup met veer of the golden destiny   pup met veer re

 

22 januari 2016

Spelen met een stok is gevaarlijk voor je hond, waarschuwt dierenarts

Spelen met een stok is gevaarlijk voor je hond, waarschuwt dierenarts

Spelen met een stok: de meeste honden doen de hele dag niets liever. Maar dierenartsen zien in hun praktijk dat het te vaak leidt tot nare verwondingen: ‘Het gaat duizend keer goed, maar áls het misgaat, is het foute boel.’

Het baasje gooit een stok, en de hond rent erachteraan. Op het eerste gezicht niets mis mee, maar dierenarts Marc Maas van Dierenkliniek De Langstraat ziet in zijn praktijk dat het een paar keer per jaar flink misgaat. Ook het knauwen op een houten stok kan nare ontstekingen veroorzaken.

Splinters

Soms zelfs dodelijke afloop: "We kregen een hond binnen met een grote ontsteking in zijn keel, waarschijnlijk veroorzaakt door het bijten op een stok. Hierdoor ontstaan kleine splintertjes die gaan 'rondzwerven'in de mond-en keelholtes van een hond, en die kunnen flink gaan ontsteken, zegt Maas. I dit geval werd die ontsteking pas heel laat ontdekt en heeft de hond een bloedvergiftiging opgelopen. Daaraan is de hond uityeindelijk overleden en dat is natuurlijk ontzettend triest, zegt hij tegen RTL Nieuws

Bij het gooien van stokken voor de hond kan het ook flink misgaan, zoals hierboven op de foto's te zien is: "Bij het apporteren was de stok in de grond blijven steken en de hond had daar vol ingehapt, met een flinke wond in zijn keel tot gevolg. In dit geval waren we er snel bij en hebben we de wond goed kunnen hechten," zegt Maas. Volgens de dierenarts is-ie inmiddels weer helemaal de oude.

Hoesten en Kokhalzen

Meestal is er bij het spelen met een stok niets aan de hand. Maar áls het fout gaat, merk je dat als hondeneigenaar vrijwel meteen. "je hond zal gaan kokhalzen of hoesten en zal moeite hebben met slikken. Vaak begint de hond te piepen als je de hals aanraakt", zegt Maas. Als een hond dit gedrag vertoont, moet zo,n wond volgens hem acuut behandeld worden om verdere ontstekingen te voorkomen.

Ook liever geen tennisballen. Mag je als hondenbezitter dan helemaal niets gooien wat je hond kan apporteren??

Volgens Maas zijn er genoeg veilige alternatieven, Je moet zorgen det het speeltje van je hond voldoende buigzaam is en niet versplintert als je hond erop gaat bijten. De speciale buigbare kunststof stokken die daarvoor in de handel zijn, noemt hij een goed optie.

back 2

bert vlaanderen

Copyright © 2000-2023 All Rights Reserved.