pup met veer of the golden destiny   pup met veer re

 

 een ongetrimde golden retriever
TRIMMEN
Een getrimde golden retriever
De showhond moet regelmatig worden getrimd om zijn belijning goed te laten uitkomen. Trimmen maakt een hond van slechte kwaliteit geen goede hond, maar een goede hond kan er een stralende indruk door maken. Of na het baden of er voor wordt getrimd is een persoonlijke keus. Ik doe het altijd voor het baden, omdat ik vind dat de vacht er achteraf natuurlijker uitziet, niet zo "pas-getrimd".
Trimmen kan niet iedereen zo maar uit zichzelf. Het moet worden geleerd. Misschien kan de fokker van uw pup het voordoen. Maar er is ook kans dat de rasvereniging middagen organiseert waarop beginners onder deskundige leiding de fijne kneepjes van het toiletteren van de showhond kunnen leren. Mocht de rasclub hierin niet voorzien, dan staat nits een groepje enthousiaste golden retriever eigenaars in de weg om zelf een trimgroepje te vormen, waarbij een deskundige wordt uitgenodigd die de mensen wegwijs kan maken. Het is overigens een goed idee om met trimmen te beginnen aan de kant van de hond die niet naar de keurmeester gericht is, want er worden natuurlijk beginnersfouten gemaakt. Het geheim van trimmen is om steeds zo weinig mogelijk haar te verwijderen en voortdurend in model te kammen, zodat steeds kan worden bijgehouden hoe het effect is. Haar kan wel verwijderd worden, maar is er te veel weggenomen, dan kan dat er niet meer worden aangeplakt.
Begin met de hond helemaal uit te borstelen en te kammen, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de bevedering op de achterkant van de benen en op de staart. U heeft twee soorten scharen nodig: een effileerschaar met 32 tanden (dit is belangrijk, omdat de schaar fijner is als er meer tanden zijn en grover bij minder). Ik vind die van blauw staal van betere kwaliteit, ze gaan langer mee en blijven langer scherp. Wel zijn ze duurder in aanschaf. De andere schaar die u nodig heeft is een korte, scherpe schaar die door kappers wordt gebruikt.
Het is een goed idee om deze attributen ofwel in de dierenspeciaalzaak ofwel op een stand op een grote hondenshow te kopen (vooral daar kan de keus zeer ruim zijn).

Het haar op de borst wordt met 
een effileerschaar uitgedund

Begin met de effileerschaar de hals uit te dunnen, onder de kaak. Werk van onderen naar boven, tegen de natuurlijke richting van het haar in. Duw de effileerschaar onder het haar, tegen de haarwortel. Knip niet vaker dan drie keer en kam de plek dan uit om het effect te beoordelen. Behandel de hele borst op deze manier. Het gaat erom de belijning van de hond strakker te maken zodat zijn vorm wordt benadrukt. Hij mag er echter niet uitzien alsof hij geschoren is. Een belangrijke tip: knip nooit dwars op de haarrichting in, want dan ontstaan zichtbare niveauverschillen in de vacht die er pas na maanden zijn uitgegroeid.

Gebruik de efflileerschaar voor
de schouderpartij; Pas op dat
de bovenvacht niet wordt
verwijderd

Vervolgens laat u de hond op een zij liggen, zodat hij kan uitrusten. Met de kappersschaar wordt overtollig haar rondom de teenballen verwijderd. Ik knip het vaak warrelige haar op de achterzijde van de pols tot het hoogste voetkussentje ook weg. Golden retrievers hebben vaak haarklitten tussen hun tenen; om vorming daarvan tegen te gaan, verdient het toch al aanbeveling om het haar tussen de teenballen kort te houden. Het spreekt vanzelf dat de voeten regelmatig moeten worden nagekeken op eventuele aanwezigheid van die klitjes, die uiteindelijk pijnlijke, rauwe plekken kunnen veroorzaken.
Terwijl de hond op zijn zij ligt, kunt u het overtollige haar wegknippen dat voorbij de lijn van de bevedering aan de onderlijn van het lichaam is gegroeid. Ik borstel bovendien de bevedering weg van de voorbenen en trim de einden ervan met de kappersschaar, waarbij ik het bij het lichaam langer laat dan bij de bovenkant van de polsen.

Vervolgens trimt u de staart. Golden retrievers hebben van nature een geweldige hoeveelheid haren op hun staart, die soms wel lijkt op de prachtige staart van de Langharige Schotse Herdershond (Collie). Begin met het haar op de staart tegen te kammen, zodat de vacht uitstaat als een waaier. De uiteindelijke vorm moet zijn als een koksmes: langer aan de staartaanzet, korter op de staartpunt. Leun niet op de staart als u deze bijknipt, want de hond heeft dan de neiging om zijn staart uit uw greep te trekken waardoor uw taak niet bepaald gemakkelijker wordt. Bovendien kunt u dan snel verkeerd knippen. Als u de staart een keer over de volle lengte heeft bijgeknipt moet deze worden gekamd, uitgeschud en opnieuw worden gekamd. U zult zien dat er nog veel lange, ongelijke haren aanwezig zijn die moeten worden bijgeknipt. Soms moet ik drie tot vier keer knippen en uitschudden, voordat de staart er weer prima uitziet. Hoe lang de haren op de staart moeten zijn is dikwijls een punt van discussie. Er zijn mensen die 4 inches (10 cm) voldoende vinden, maar mij lijkt iets langer toch beter. De enige manier om de haarlengte hier te bepalen, is te kijken hoe de staart in het totaalbeeld van de hond past. Als de hond staat moet de staart in verhouding zijn tot het lichaam. De afgeronde punt wordt net achter de laatste staartwervel gemodelleerd. Houd de staartpunt met de hand vast als u knipt. Heeft uw hond een zeer korte staart, dan moet de vacht op de punt wat langer blijven. De getrimde punt van de staart moet tot op de bovenkant van de sprongen reiken.
De vacht op de sprongen moet met behulp van de effileerschaar worden ingekort. In Scandinavië blijft dit haar vaak staan en het wordt nog benadrukt door het naar buiten op te borstelen en te kammen, waardoor de benen van de hond dikker lijken dan in werkelijkheid. Ik kon hier moeilijk aan wennen toen ik daar voor het eerst keurde.

De juiste manier om de vacht
boven de sprongen uit te dunnen.

Het haar op de achterkant van
de sprongen wordt geëffileerd

Naar deel 2 - Het trimmen van de oren