pup met veer of the golden destiny   pup met veer re

 

tiny 

NAAR DE TENTOONSTELLING 
(Korte handleiding voor de beginnende tentoonstellingsganger)

Alvorens uw hond in te schrijven is het zaak eens goed naar hem te kijken. Is het een reu, controleert u dan van te voren of hij beide teelballen heeft. Monorchide reuen (met één teelbal) of cryptorchide reuen (zonder teelballen) krijgen namelijk geen beoordeling op de tentoonstelling. Heeft u een teef, bedenk dan dat loopse teven tegenwoordig wel toegelaten worden, maar dat u er nog uzelf, nog de ingeschreven reuen een plezier mee doet als u naar de show komt als uw hond op dat moment op het hoogtepunt van de loopsheid is….
Kijkt u verder eens naar de vacht en conditie van de hond. Zit hij goed in de vacht, moet hij misschien wat slanker of kunnen er juist wel een paar pondjes bij? Heeft hij een goede harde bespiering of zou u juist wat meer met hem moeten gaan lopen of fietsen? Aan vacht, conditie en bespiering heeft u nog enige tijd de kans al het mogelijke te doen. Bij trimrassen is het verstandig ca. 3-4 maanden voor de show dit met de trimster te overleg­gen. Ook bij niet-trimrassen is het wel verstandig om tevoren met de fokker van uw hond of met de rasvereniging te overleggen hoe u uw hond het best op de show kunt voorberei­den (hoe lang van te voren in bad, bijknippen of -trimmen van haar aan de voeten, oren, staart e.d.)
Maak u zelf niets wijs wat betreft de uiterlijke conditie van uw hond. Een hond met bijvoorbeeld een slechte vachtconditie zal bij 99% van de keurmeesters geen hoge ogen gooien en uw inschrijfgeld is dan eigenlijk weggegooid.

Heeft u uw hond ingeschreven, dan ontvangt u uiterlijk ca. 3 weken voor de show een bevestigingsbrief.

Wat moet u meenemen naar een show?

kam en borstel.
handdoekje, om zo nodig natte benen droog te maken of wat kwijl weg te vegen.
drinkbak. 
iets te eten voor de hond, wat u hem echter pas 
na de keuring geeft.
gewone halsband en riem. Zorg dat de hond zijn halsband, wanneer hij achteruit trekt, niet over zijn kop kan trekken.
showlijn van nylon of dunne leren riem met slipkettinkje of slip-halsband.
veiligheidsspeld, om uw 
catalogusnummer die u in de ring dient te dragen, duidelijk zichtbaar op te spelden.
vouwstoeltjes o.i.d. Op tentoonstellingen zijn wel wat stoeltjes om op te zitten, echter in zo beperkte mate dat u het waarschijnlijk zonder zult moeten doen.
dekentje of kleed voor in de bench. (tentoonstellingskooi)
envelop met uw 
bevestigingsbrief en dierenpaspoort.

een goed humeur!

Zorgt u vooral dat u uw hond eerst goed uitlaat, voordat u 's ochtends naar de show vertrekt! En neem een 
Vertrek vooral op tijd, zodat u niet op het laatste nippertje de hal binnenkomt; vooral de eerste keer is dat niet goed voor uw gemoedsrust!

De gang van zaken op de show en wat wordt er van u en uw hond verwacht?

 

Bij ons moet u tussen 08.00 en 09.30 uur in de hal aanwezig zijn; de gewone keuringen beginnen dan om 10.00 uur. Houdt u de envelop met de bevestigingsbrief bij de hand als u met uw hond de hal binnengaat. (Let wel: per ingeschreven hond heeft slechts één persoon gratis toegang, overigen moeten bij de gewone ingang (bezoekersingang) een kaartje kopen of u had voor hen tevoren al een extra toegangsbewijs moeten meebestellen).
Na de evt. controle van het dierenpaspoort gaat u op zoek naar de tafel waar de catalogus uitgedeeld wordt; de catalogus krijgt u in ruil voor de bon die aan bevestigingsbrief vastzit. 
Vervolgens gaat u op zoek naar een bench; de benches zijn niet altijd genummerd, dus u doet er verstandig aan een bench te zoeken in de buurt van de ring waar uw hond gekeurd gaat worden.
Bij de bench aangekomen kan dan al het meegebrachte geinstalleerd worden. Het is het handigste als één persoon alleen de hond binnenbrengt en evt. reisgenoten via de bezoekersingang de andere benodigdheden mee naar binnen nemen - u ontmoet elkaar dan weer bij de bench. 
U legt het kleedje of dekentje in het hok, installeert de hond hierin en zorgt vervolgens dat de waterbak voor hem gevuld wordt. Daarna heeft u de kans om rustig te gaan zitten en in de catalogus te kijken. Voorin de catalogus vindt u een lijst met ingeschreven rassen met daarachter vermeld in welke ring ze gekeurd worden. Bij de ringindeling voorin de catalogus kunt u zien of uw ras straks als eerste gekeurd zal worden of dat u wellicht pas later op de dag aan de beurt bent. Vòòr de aanvang van alle keuringen moet u in elk geval op vertoon van uw bevestigingsbrief uw draagnummer afhalen. Let wel: u wordt niet bij de bench gewaarschuwd wanneer uw ras aan de beurt is; u zult zelf in de gaten moeten houden wanneer het zover is! Zorg dat u ruim op tijd bij de ring bent voor de keuring.

Wanneer uw klas de ring in moet (de ringmeester roept de nummers af), let u dan goed op uw hond. In de ring moet de hele klas eerst één of meer ronden lopen, het laagste draagnummer voorop, allen op volgorde. Deze rond­jes worden gelopen tegen de wijzers van de klok in, met de hond links van u, dus aan de binnenkant. Op het teken van de ringmeester blijft iedereen staan en moeten de honden één voor één afzonderlijk gekeurd worden. Bent u aan de beurt, probeert u de hond dan op zijn allerbest te tonen: Laat hem in natuurlijke houding staan met de zijkant naar de keurmeester gericht. De keurmeester zal de hond goed bekijken en u vervolgens vragen het gebit van de hond te laten zien. Verder zal de keur­meester het gangwerk van de hond willen beoordelen. Daarvoor moet hij/zij de hond, die in een matige draf loopt, recht van voren en recht van achteren kunnen zien. De meeste keur­meesters zullen u daartoe in een driehoek laten lopen, zodat zij eerst het gangwerk van achteren, vervolgens van opzij en tot slot van voren te zien krijgen.
De hond moet steeds draven en niet telgangen (eerst twee linkerbenen, dan twee rechter­benen verzetten).
Wanneer de keurmeester klaar is met uw hond, dient u weer achteraan de rij aan te sluiten.

Als u uw hond tijdens het wachten laat staan, zorg dan dat hij mooi staat! Ook tijdens het keuren van de andere honden kijkt de keurmeester regelmatig de hele klas rond, staat uw honder dan net heel knullig bij, dan maakt dat geen goede indruk. Duurt het wachten lang, laat u hem dan liever zitten of liggen.
Wanneer alle honden in de klas individueel gekeurd zijn, moet iedereen zijn hond weer mooi laten staan. Nu zal de keurmeester de beste vier honden uit de klas selecteren en vervolgens plaatsen, soms nadat hij de honden opnieuw heeft laten lopen. 
De keuringen vinden altijd plaats in de katalogus-volgorde; daarbij kunnen de volgende kwalifikaties gegeven worden:

U (Uitmuntend), ZG (Zeer Goed), G (Goed) en M (Matig). Wanneer de honden in de verschillende reuen-klassen geplaatst zijn, komen de nummers één uit die verschillende klassen tegen elkaar uit (mits Uitmuntend) om uit te maken wie de beste reu wordt. Deze krijgt dan het CAC (kampioenschapsprijs). Vervolgens komt de nummer twee uit de klasse waaruit de CAC-winnaar kwam erbij en wordt uit die honden de reserve-CAC-winnaar gekozen.
Daarna gebeurt hetzelfde met de teven. Tot slot komen dan de beste reu en de beste teef tegen elkaar uit om Beste van het Ras.
Mocht u met uw hond Beste van het Ras worden, dan wordt u 's middags terugverwacht bij de zgn. "erekeuringen". Daar komen dan alle beste honden van elk ras per rasgroep tegen elkaar uit om beste van hun groep en de besten van alle rasgroepen later weer met elkaar om beste van de hele tentoonstelling.

En dan nu: veel succes! Maar hoe de kwalificatie ook uitvalt, vergeet niet: uw hond blijft toch altijd de liefste en dus uw eigen kampioen!

HOME 4-4-2019

bert vlaanderen

Copyright © 2000-2021All Rights Reserved.